2024 Őszi Iskola

MAT XXI. Őszi Iskola

A 2024. évi Őszi Iskola 2024. november 8 – 9. között kerül megrendezésre Visegrádon a Hotel Visegrád szállodában.

Az Őszi Iskolán személyes és online részvétel is lehetséges.

Jelentkezési határidő2024. október 31. 12.00

Letölthető anyagok

Az előadók által megosztott anyagok tagjaink és tagjelöltjeink számára lesznek elérhetőek az előadásokat követően.

Az Őszi Iskola programja

Péntek - 2024. november 8.

15:00-16:00

Marie Scholer (EIOPA):

Natural catastrophe and climate change (online előadás)

What does it mean for insurers and supervisors?
Natural catastrophes are becoming more frequent and more severe across Europe due to climate change. Against this development – and with a view to ensuring the continued protection of policyholders and the stability of the EU’s insurance market – it is important that insurers’ capital requirements for natural catastrophe underwriting risk continue to reflect the excepted impact of climate change. EIOPA has therefore reviewed natural catastrophe parameters in the standard formula to see if previous parameters needed recalibrating in light of new evidence, but also to assess whether new perils or regions should be included.
In addition, raising natural catastrophe losses also further widen the existing insurance protection gap in Europe. EIOPA will present its strategy to help to address the natural catastrophe insurance protection gap.
.

16:00-17:00

Conor Lamb (Fathom)

Exploring the components of flood risk; in the present and the future (online előadás)

Flood risk is composed of three main component parts. Flood hazard; where is likely to be flooded, how often and at what intensity. Exposure; what people or properties may experience this flooding. And vulnerability; given properties or people experience a certain intensity flood, what are the likely adverse effects they’ll experience. These three components all interact with one another, physical changes to the environment and socio-economic factors causing what we experience as flood risk. During this presentation I’ll explore how we may go about modelling flood risk, building from its component parts. We’ll explore the uncertainties associated with flood risk assessment. And finally we’ll look at how flood risk may develop in the future, under both climate and socio-economic changes.

17:00-17:30

Kávészünet

17:30-18:30

Tóth G. Csaba

A népességváltozás mozgatórugói a visegrádi államokban

A népességváltozás mozgatórugói a visegrádi államokban 1990 és 2020 között avagy demográfiai örökség a visegrádi államokban: a korszerkezet szerepe a népességváltozásban.

19:00-

Vacsora

Szombat - 2024. november 9.

9:00-10:30

Vékás Péter, Szentkereszti Gábor

Halandósági előrejelzés földrajzi információk felhasználásával.

10:30-11:00

Kávészünet

11:00-12:30

Holczinger Norbert (MNB)

Fenntarthatóság és biztosítók – körkép a hazai intézmények felkészültségéről. (online előadás)

12:30-

Ebéd

Valamennyi előadás esetében az utolsó 10 perc kérdésekre, megjegyzésekre van fenntartva.
A programváltozás lehetőségét a Vezetőség nem zárja ki.

Költségek

Részvételi díj

MAT tagoknak, MAT tagjelölteknek és MAT tagjelöltségért folyamodóknak: 12 000 Ft
Többieknek: 24 000 Ft

Lehetőség van mind személyes, mind online részvételre, de mindkét esetben szükséges regisztrálni. Online részvétel esetén csak magát a részvételt kell megjelölni és ennek a díját megfizetni.

A szállásdíjak (reggelivel és idegenforgalmi adóval együtt):

Kétszemélyes elhelyezés esetén 28 900 Ft/fő/éj.
Egyszemélyes elhelyezés esetén 39 400 Ft/fő/éj.
Ebéd és vacsora ára: 8 980 Ft/fő/alkalom.
A szállóvendégek számára ingyenes büféreggeli áll rendelkezésre.

Azon nyugdíjas MAT tagok számára, akik saját költségen vesznek részt a konferencián, 50% kedvezményt biztosítunk a teljes részvételi díjból (beleértve a szállásköltséget is).
A Biztosításmatematika Ifjú Mestere (BIM) díjazottjai számára a MAT által szervezett konferenciákon (Tavaszi Szimpóziumon vagy Őszi Iskolán) való teljes részvétel (beleértve a szállásköltséget is), a díjazott választása szerinti összesen legfeljebb két alkalommal díjmentes.
Továbbá az egyetemi oktatók és hallgatók számára, akik saját költségen vesznek részt a konferencián, a részvételi díjat elengedjük, illetve 70% kedvezményt biztosítunk a további költségekre.
A nyugdíjas kedvezmény, a BIM kedvezmény, és az egyetemi kedvezmények közül egyszerre csak az egyik vehető igénybe.

Kérjük, hogy a konferencián részt venni nem szándékozó kísérők szállás és étkezési igényei is rögzítésre kerüljenek a jelentkezési felületen.

Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy a fentiekben foglalt költségeken túl (szállás, étkezések, az ebédekhez és vacsorákhoz tartozóan alkalmanként 1-1 üdítő) bármilyen egyéb szolgáltatás, szobai fogyasztás, italfogyasztás költségeit a résztvevők egyénileg kell rendezzék a hotellel.

Lemondási feltételek:

Amennyiben a jelentkezési határidőn túl szeretné az Őszi Iskolára regisztrációját módosítani, lemondani, azt kérem a Rendezvényszervező Bizottság címére (rszb@actuary.hu) írt e-mailben jelezze. A jelentkezésekkel kapcsolatban minden további változtatást (lemondás, jelentkezés módosítása):

  • 2024. október 25. után a szállás költségre vonatkozó 50%,
  • 2024. november 1-ig a szállás költségre vonatkozó 75%,
  • 2024. november 1. után a teljes részvételi költségre vonatkozó 100%

 kötbér ellenében tudunk csak elfogadni.

Amennyiben a MAT a felszabaduló helyre tud másik jelentkezőt találni, és így nem keletkezik kötbérfizetése, úgy a kötbértől részben vagy egészben eltekinthet, viszont a kötbér megfizetése nem jogosítja fel a jelentkezőt átruházásra, az a várólista alapján kerül felhasználásra.

Helyszín

Hotel Visegrád

Cím: 2025 Visegrád
Rév u. 15.

Az online csatlakozás folyamatáról és az elérési linkről a jelentkezés után értesítjük a résztvevőket a jelentkezési felületen regisztráló e-mail címekre küldött tájékoztatóval.

Jelentkezés

Ha részt kíván venni, az alábbi kérdőíven tud jelentkezni.

Jelentkezési határidő:  2024. október 31. 12:00

A Vezetőség fenntartja a jogot, hogy a jelentkezések elfogadását – az előadóterem, illetve a szállás kapacitásának megfelelően – korábban lezárja. A szálloda meghatározott számú szobát garantál a programon résztvevők számára, így javasoljuk az érdeklődőknek a mielőbbi regisztrációt.

Kérjük, hogy a konferencián részt venni nem szándékozó kísérők szállás és étkezési igényei is rögzítésre kerüljenek a jelentkezési felületen.

Egyéb megjegyzéseit az “egyéb közlemény”  rovatba írja.

Egy jelentkezési lapon többen is jelentkezhetnek, amennyiben ugyanarra a címre kérnek ÁFÁ-s számlát. Amennyiben a cég csoportos áfaalany tagja, a jelentkezési felületen mind az adószámnak, mind az áfacsoport azonosítónak a kitöltését kérjük.
A
 rendezvény nem minősül az új (2020 szeptemberében megváltozott) felnőttképzési törvény értelmében felnőttképzésnek.
Magánszemélyek részére is kötelező a számla kiállítása, ezért kérjük a számlázási adatok (lakcím) kitöltését egyéni jelentkezők esetén is.
Ha valaki számlát igényel, azt elektronikus úton küldjük a jelentkezési felületen megadott e-mail címre. Az elektronikusan kiküldött számla alapján a részvételi díjat kérjük előre utalni a lenti számlaszámra.

A részvételi díjat banki átutalással lehet fizetni a 10405004-50515150-57571007 számlaszámra a Magyar Aktuárius Társaság részére. Kérjük, hogy a “Közlemény” rovatba írja be, hogy O/2024, továbbá annak nevét – beleértve a keresztnevet is –, aki(k)nek a részére a befizetés történik. Ha egy cég munkatársai közös címre kérnek számlát, akkor nem a jelentkezők nevét, hanem a cég nevét kérjük a banki átutalásba beírni.

Az elektronikusan kiküldött számla alapján a részvételi díjat kérjük előre utalni a fenti számlaszámra.

Technikai tudnivalók

Kérjük, hogy amennyiben ételallergia vagy egyéb ok miatt speciális étrendet igényelne (pl.: gluténmentes, vegán, stb.) akkor ezt a jelentkezési felület „Speciális étkezési igény, illetve ételérzékenység” mezőjében jelezze.

Egyéb megjegyzését kérjük az “Egyéb közlemény” mezőben jelezze jelentkezéskor.

Kép és Hangfelvétel:
A résztvevők figyelmét ezúton szeretnénk felhívni arra, hogy a MAT fenntartja magának a jogot, hogy a rendezvényről (mind a helyszínen levőkről, mind annak online felületéről) kép- és hangfelvételt készítsen. Amennyiben valamely résztvevő ehhez nem járulna hozzá, akkor ezt közvetlenül a szervezők felé a mat.pasztor.gabor@gmail.com címen jelezheti.

Online csatlakozás:
Az online csatlakozás folyamatáról és az elérési linkről a jelentkezés után értesítjük a résztvevőket a jelentkezési felületen megjelölt e-mail címekre küldött tájékoztatóval. Ha online regisztráció esetén nem érkezne meg a jelentkezési felületen megjelölt e-mail címre a csatlakozásról szóló tájékoztató e-mail legalább a rendezvény előtti napon, akkor kérjük ellenőrizze a „Spam” (levélszemét) mappát, vagy ha ott sem találja akkor haladéktalanul értesítse a szervezőket a mat.pasztor.gabor@gmail.com és rszb@actuary.hu címeken.
Ellenkező esetben az utólagos reklamációkat nem áll módunkban elismerni.

Ajánlott öltözék:
Kényelmes hétköznapi viselet a konferencia idejére. Továbbá minden résztvevőnek javasoljuk, hogy a rendezvényre maszkot és kézfertőtlenítő-szert is hozzon magával saját szükségletei szerint.

A programon személyesen részt vevőknek a jelentkezés alapján kiosztott kitűző viselése kötelező!

A szobák elfoglalása az érkezés napján 14 órától lehetséges, a távozás napján kijelentkezni délelőtt 10 óráig szükséges.

Utazás
Igény esetén az utazás megszervezésében a Rendezvény Szervező Bizottság segítséget tud nyújtani, valamint a MAT Facebook oldalán található bejegyzésben is lehet útitársakat keresni.

Parkolás:
Szállóvendégeknek a szálloda parkolójában ingyenesen.

Sportolási lehetőség:
Futópad, elliptikus gép, háttámlás szobakerékpár, fitness gépek, ingyenesen használható teniszpályák.

Wellness lehetőség:
Dunai panorámás élmény-pezsgőfürdő, kertre nyíló-, fedett úszómedence, kerti – szabadtéri úszómedence, gyermekmedence csúszdával, aroma- és fényterápiás bioszauna, finn szauna, infra szauna, gőzkabin, merülőmedence, pihenőhelyiség, illetve térítés ellenében: masszázs, pedikűr, manikűr, szolárium. 

Egyéb kikapcsolódási lehetőség:
Bowling pálya, darts-szal, asztali focival, Corvin bár (a bowling pálya emeletén), amely egyben a wellness részleg bárja is. Az élmény részleg (wellness, bár és a hozzá tartozó bowling terem, darts, csocsó, biliárd és ping-pong asztal) 7:30-24:00 között tart nyitva a hét minden napján, illetve ameddig van fogyasztó vendég.

Hosszabbítás:
Amennyiben valaki a szállás foglalását szeretné meghosszabbítani a konferencia időtartamán túlra, akkor azt közvetlenül a szállodával (info@hotelvisegrad.hu) a MAT Őszi Iskolára való hivatkozással tudja intézni. Kérjük ebben az esetben másolatként a Rendezvény Szervező Bizottság (rszb@actuary.hu) is legyen bevonva a levelezésbe.