2022 Őszi Iskola

MAT 19. Őszi Iskola

A 2022. évi Őszi Iskola 2022. november 11 – 12. között kerül megrendezésre Győrben az ETO PARK HOTEL**** Business&Stadium szállodában.

Figyelem! A személyes résztvevők nagy száma miatt a jelentkezők egy része egy második hotelben lesz elszállásolva. Részletek itt találhatók.

Részvételi lehetőségek: személyesen vagy online

Jelentkezési határidő:

  • személyes részvétel esetén 2022. november 1.
  • online részvétel esetén 2022. november 9.

Letölthető anyagok

Az előadók által megosztott anyagok tagjaink és tagjelöltjeink számára lesznek elérhetőek az előadásokat követően.

Az Őszi Iskola programja

Péntek - 2022. november 11.

Gépi tanulás

14:45-15:00

Megnyitó

15:00-16:30

Nagy Balázs (KPMG):

Gépi tanulás az aktuáriusi gyakorlatban Python segítségével

Egy aktuáriusi adathalmazon bemutatjuk egy gépi tanulás projekt felépítésének főbb lépéseit az adatelemzéstől a modellezésig. Áttekintjük a gépi tanulásban használt főbb Python könyvtárakat, alkalmazásukra példákat nézünk.

16:30-17:00

Kávészünet

17:00-18:30

János Gyarmati-Szabó, András Zempléni és Lukas Cironis

(4-XTRA (Co-founder), ELTE és 4Xtra Technologies)

Gépi tanulás a kockázat modellezésben, különös tekintettel a nagy adatbázisok hatékony kezelésére (angolul, online formában)

Risk modelling is one of the most important task of the actuaries. In this talk we briefly introduce its history and its relation to stress-testing. The statistical approach originated from classical extreme-value models and we also give an insight into their recent developments: the multivariate GPD models and their applications.

On the computational aspects, we first introduce specific, risk-focused simulations, which play an important role in testing extreme scenarios. We present examples for applying a new methodology, we have developed, based on iterative sampling. Finally, the most up-to-date machine learning-based methodologies will be introduced: deep networks and XGBoost. Here we present examples as well as some ideas about effective data handling in case of large datasets.

19:.00-

Vacsora

Szombat - 2022. november 12.

NLP gépi/mély tanulási módszerei

9:00-10:30

Lukács András (ELTE)

Természetes nyelvek feldolgozásának (NLP) gépi/mély tanulási módszerei

Egyrészt adunk egy célirányos bevezetőt a neurális hálók, valamint az NLP témákba. Másrészt áttekintjük azokat a mély hálókon alapuló gépi tanulási módszereket, amelyek az elmúlt években forradalmasították a szövegfeldolgozást.

10:30-11:00

Kávészünet

11:00-12:30

Csanády Bálint (ELTE)

Természetes nyelvek feldolgozásának (NLP) gépi/mély tanulási módszerei

12:30-

Ebéd

Valamennyi előadás esetében az utolsó 10 perc kérdésekre, megjegyzésekre van fenntartva.
A programváltozás lehetőségét a Vezetőség nem zárja ki.

Költségek

Részvételi díj

MAT tagoknak, MAT tagjelölteknek és MAT tagjelöltségért folyamodóknak: 12 000 Ft

Többieknek: 24 000 Ft

Lehetőség van mind személyes, mind online részvételre, de mindkét esetben szükséges regisztrálni. Online részvétel esetén csak magát a részvételt kell megjelölni és ennek a díját megfizetni.

A szállásdíjak (reggelivel és idegenforgalmi adóval együtt):

Kétszemélyes elhelyezés esetén 15 400 Ft/fő/éj.

Egyszemélyes elhelyezés esetén 26 350 Ft/fő/éj.

Ebéd ára: 6 500 Ft/fő/alkalom.

Vacsora ára: 6 500 Ft/fő/alkalom.

A szállóvendégek számára ingyenes büféreggeli áll rendelkezésre.

A nyugdíjas MAT tagok számára, akik saját költségen vesznek részt a konferencián, 50% kedvezményt biztosítunk.

Továbbá az egyetemi oktatók és hallgatók számára, akik saját költségen vesznek részt a konferencián, a részvételi díjat elengedjük, illetve 70% kedvezményt biztosítunk a további költségekre.

Kérjük, hogy a konferencián részt venni nem szándékozó kísérők szállás és étkezési igényei is rögzítésre kerüljenek a jelentkezési felületen.

Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy a fentiekben foglalt költségeken túl (szállás, étkezések, az ebédekhez és vacsorákhoz tartozóan alkalmanként 1-1 üdítő) bármilyen egyéb szolgáltatás, szobai fogyasztás, italfogyasztás költségeit a résztvevők egyénileg kell rendezzék a hotellel.

A szobák elfoglalása az érkezés napján 14 órától lehetséges, a távozás napján kijelentkezni délelőtt 10 óráig szükséges.

Lemondási feltételek:

Amennyiben a jelentkezési határidőn túl szeretné az Őszi Iskolára regisztrációját módosítani, lemondani, azt kérem a Rendezvényszervező Bizottság címére (rszb@actuary.hu) írt e-mailben jelezze. A jelentkezésekkel kapcsolatban minden további változtatást (lemondás, jelentkezés módosítása):

  • november 1. után a szállás költségre vonatkozó 100%,
  • november 9. után a teljes részvételi költségre vonatkozó 100%

 kötbér ellenében tudunk csak elfogadni.

Amennyiben a MAT a felszabaduló helyre tud másik jelentkezőt találni, és így nem keletkezik kötbérfizetése, úgy a kötbértől részben vagy egészben eltekinthet, viszont a kötbér megfizetése nem jogosítja fel a jelentkezőt átruházásra, az a várólista alapján kerül felhasználásra.

Helyszín

ETO PARK HOTEL**** Business&Stadium szálloda.

Cím: 9027 Győr, Nagysándor József u. 31.

Az online csatlakozás folyamatáról és az elérési linkről a jelentkezés után értesítjük a résztvevőket a jelentkezési felületen regisztráló e-mail címekre küldött tájékoztatóval.

A személyes résztvevők nagy száma miatt a jelentkezők egy része egy második hotelben lesz elszállásolva.
IBIS GYŐR ***
9021 Győr, Szent István út 10/b

Jelentkezés

Ha részt kíván venni, az alábbi kérdőíven tud jelentkezni.

Egy jelentkezési lapon többen is jelentkezhetnek, amennyiben ugyanarra a címre kérnek ÁFÁ-s számlát. Amennyiben a cég csoportos áfaalany tagja, a jelentkezési felületen mind az adószámnak, mind az áfacsoport azonosítónak a kitöltését kérjük.

Kérjük, hogy a konferencián részt venni nem szándékozó kísérők szállás és étkezési igényei is rögzítésre kerüljenek a jelentkezési felületen.

Jelentkezési határidő:

  • személyes részvétel esetén 2022. november 1.
  • online részvétel esetén 2022. november 9.

Azonban a Vezetőség fenntartja a jogot, hogy a jelentkezések elfogadását – az előadóterem, illetve a szállás kapacitásának megfelelően – korábban lezárja. Így javasoljuk az érdeklődőknek a mielőbbi regisztrációt.

Technikai tudnivalók

A résztvevők figyelmét ezúton szeretnénk felhívni arra, hogy a MAT fenntartja magának a jogot, hogy a rendezvényről (mind a helyszínen levőkről, mind annak online felületéről) kép- és hangfelvételt készítsen. Amennyiben valamely résztvevő ehhez nem járulna hozzá, akkor ezt közvetlenül a szervezők felé a mat.pasztor.gabor@gmail.com címen jelezheti.

Az online csatlakozás folyamatáról és az elérési linkről a jelentkezés után értesítjük a résztvevőket a jelentkezési felületen regisztráló e-mail címekre küldött tájékoztatóval.

Ajánlott öltözék: kényelmes hétköznapi viselet a konferencia idejére. Továbbá minden résztvevőnek javasoljuk, hogy a rendezvényre maszkot és kézfertőtlenítő-szert is hozzon magával saját szükségletei szerint.

A programon személyesen részt vevőknek a jelentkezés alapján kiosztott kitűző viselése kötelező!

A szobák elfoglalása az érkezés napján 14 órától lehetséges, a távozás napján kijelentkezni délelőtt 10 óráig szükséges.

Parkolási lehetőség: Szállóvendégeknek a szálloda parkolójában ingyenesen.

Sportolási lehetőség: Futópad, elliptikus gép, háttámlás szobakerékpár, fitness gépek

Wellness lehetőség: Finn szauna és gőzkabin

A részvételi díjat banki átutalással lehet fizetni a 10405004-50515150-57571007 számlaszámra a Magyar Aktuárius Társaság részére. Kérjük, hogy a “Közlemény” rovatba írja be, hogy O/2022, továbbá annak nevét – beleértve a keresztnevet is –, aki(k)nek a részére a befizetés történik. Ha egy cég munkatársai közös címre kérnek számlát, akkor nem a jelentkezők nevét, hanem a cég nevét kérjük a banki átutalásba beírni.

Ha valaki számlát igényel, azt elektronikus úton küldjük a jelentkezési felületen megadott e-mail címre. Az elektronikusan kiküldött számla alapján a részvételi díjat kérjük előre utalni a fenti számlaszámra.

Amennyiben valaki a szállás foglalását szeretné meghosszabbítani a konferencia időtartamán túlra, akkor azt közvetlenül a szállodával (info@hoteletopark.hu) a MAT Őszi Iskolára való hivatkozással tudja intézni. Kérjük ebben az esetben másolatként a Rendezvény Szervező Bizottság (rszb@actuary.hu) is legyen bevonva a levelezésbe.