2022 MATinee

A Magyar Aktuárius Társaság (MAT) idén kora ősszel már negyedik alkalommal hirdeti meg a MATinee nevű rendezvényét. A félnapos szemináriumra minden szakmabeli érdeklődőt várunk.

Időpont: 2022. szeptember 15. (csütörtök)
Helyszín: La Vida DUNA Rendezvényház

Jelentkezési határidő: 2022 szeptember 7. (szerda) 12.00

A MATinee programja

Letölthető anyagok

Az előadók által megosztott anyagok tagjaink és tagjelöltjeink számára lesznek elérhetőek az előadásokat követően.

Csütörtök - 2022. szeptember 15.

8.30-9.00

Regisztráció

9.00-10.00

Dr. Frank Schiller

COVID-19 from a reinsurance actuary’s perspective

Chief Actuary Life & Health Reinsurance Europe, Middle East – Munich Re
Frank has been working at Munich Re as Chief Actuary in life and health reinsurance since 2015 and is responsible for the markets in Europe, Latin America (till 2020) and Middle East. In this position he is in charge of data management and analytics, experience studies, product development, pricing and leads the local risk management function. As an active member in the German Actuarial Association (DAV) Dr. Frank Schiller is member of the executive board and chairman of the Enterprise Risk Management Committee. In the Actuarial Association of Europa (AAE) he is Vice Chair of the Risk Management Committee and Chair of the Sustainability and Climate Related Risks Working Group. Since 2010 he is tutor of the CERA program for the DAV and AAE for module B “Classification and Modeling Risks”. He is also co-founder of the qx-club in Zurich and is organizing the regular meetings.

10.00-10.30

Hingyi Balázs

Differenciálegyenletek az életbiztosításban.

2021. évi BIM díjas: Diplomamunkájának kiindulópontja a halálozási intenzitás modellezése sztochasztikus folyamatok segítségével. Az elképzelés ugyan nem előzmény nélküli, de ezzel kapcsolatos cikkek csak az utóbbi évtizedekben jelentek meg: alapötlete, hogy rögzített x „belépési életkor” esetén a µx+t halálozási intenzitás viselkedésének leírása CIR-modell segítségével. A dolgozat az x=75 év mellett a 95 éves életkorig terjedő intervallumot vizsgálja. Az illesztett modell paramétereinek meghatározásához legkisebb négyzetek módszerét, illetve momentummódszert alkalmazott. Megjegyzendő, hogy a CIR-modell esetében az eloszlás sűrűségfüggvénye expliciten nem adható meg, a magasabb momentumok kiszámolása is körülményes. Külön értéke a dolgozatnak, hogy összekapcsolta a szak két ágának tartalmát — a pénzügyi matematikában fontos szerepet játszó CIR-modellt alkalmazza mortalitási adatokra.

10.30-11.00

Szünet.

11.00-

Paul King

Analyzing the cognitive depth and similarity of actuarial exam questions by natural language processing

Lecturer & Programme Director MSc in Actuarial Science and Data Analytics 
After a PhD in physics (medical optics) from Imperial College and post-doctoral research in at the University of Leeds he switched directions and qualified as a Fellow of the Faculty & Institute of Actuaries. For most of his career Paul have been involved in professional education and training, having led this area for a major actuarial employer for 15 years. During that time he held many professional positions including being a member of the Council of the IFoA, Chair of its Education Board, and a member of the Education Committee of the International Actuarial Association.

A rendezvény magyar és angol nyelvű.

A programváltozás lehetőségét a Vezetőség nem zárja ki.

Költségek

Részvételi díj

MAT tagoknak, tagjelölteknek és tagjelöltségért folyamodóknak: 18 000 Ft
Többieknek: 25 000 Ft

Kedvezmények:

  • Egyetemi hallgatók és egyetemi oktatók számára a részvétel díjmentes.
  • Azok a nyugdíjas MAT tagok, akik saját költségen jönnek és részt vesznek a konferencián, 50% kedvezményt kapnak a részvételi díjból.

Helyszín

Jelentkezés

Jelentkezési határidő:

2022. szeptember 7. (szerda) 12:00

A Vezetőség fenntartja a jogot, hogy a jelentkezések elfogadását – az előadóterem kapacitásának megfelelően – korábban lezárja. Így javasoljuk az érdeklődőknek a mielőbbi regisztrációt.

A fenti linken történő előzetes regisztrációt követően, a regisztrációban megjelölt email címre megerősítő emailt küldünk (és jelentkezés csak a megerősítő emailben foglaltaknak megfelelően történő megerősítés után válik érvényessé).

Egy jelentkezési lapon többen is jelentkezhetnek, amennyiben ugyanarra a címre kérnek ÁFÁ-s számlát. Amennyiben a cég csoportos áfaalany tagja, a jelentkezési felületen mind az adószámnak, mind az áfacsoport azonosítónak a kitöltését kérjük.

Ezúton szeretnénk felhívni a jelentkezők figyelmét, hogy a rendezvény nem minősül az új (2020 szeptemberében megváltozott) felnőttképzési törvény értelmében felnőttképzésnek.

A részvételi díjat banki átutalással lehet fizetni a 10405004-50515150-57571007 számlaszámra a Magyar Aktuárius Társaság részére. Kérjük, hogy a “Közlemény” rovatba írja be, hogy H-2022, továbbá annak nevét – beleértve a keresztnevet is – aki(k)nek a részére a befizetés történik. Ha egy cég munkatársai közös címre kérnek számlát, akkor nem a jelentkezők nevét, hanem a cég nevét kérjük a banki átutalásba beírni.

Ha valaki számlát igényel, azt elektronikus úton küldjük a jelentkezési felületen megadott e-mail címre. Az elektronikusan kiküldött számla alapján a részvételi díjat kérjük előre utalni a fenti számlaszámra.

Lemondási feltételek:
Az érvényes jelentkezés a jelentkezési határidő előtt a megerősítő emailben foglaltaknak megfelelően, korlátozások nélkül módosítható.
Amennyiben a jelentkezési határidőn túl szeretné a MATinee regisztrációját módosítani, lemondani, azt kérem a Rendezvényszervező Bizottság címére (rszb@actuary.hu) írt e-mailben jelezze. 2022. szeptember 7. után a jelentkezésekkel kapcsolatban minden további változtatást (lemondás, jelentkezés módosítása) a részvételi díjra vonatkozó 100% kötbér ellenében tudunk csak elfogadni.

Technikai tudnivalók

Parkolás: Felszíni parkoló kb. 50 autó részére előre foglalható (12 órára): 1970 Ft/nap/autó, parkolni az irodaház közelében, az utcán is lehetséges, a zónának megfelelő díjakért.

Ajánlott öltözék: kényelmes hétköznapi viselet a konferencia idejére. Javasoljuk, hogy a rendezvényre maszkot és kézfertőtlenítő-szert is hozzon magával saját szükségletei szerint.

A programon részt vevőknek a jelentkezés alapján kiosztott kitűző viselése kötelező!